Annual Department Research Day

October 16, 2023

 

On October 16, 2023, the OHNS department will host the 14th annual Research Day. On this day, the members of the department will gather to present, learn, share, and discuss their research with OHNS colleagues.

We are excited to announce the keynote speaker for the 14th Annual OHNS Research Day is Dr. Umamaheswar Duvvuri, Mendik Foundation Professor and Chair of the Department of Otolaryngology – Head & Neck Surgery at New York University Langone Health. As a research intensive department, this annual event brings together our 200+ members and affiliates for a full day of presentations, lively discussions, and networking.

Vision:
To be the preeminent destination in otolaryngology — head & neck surgery by leading the revolution in precision healthcare, research, and education.

Why Do We Have an Annual OHNS Research Retreat?

We are a Research Intensive Department

Reinforce our commitment to pursuing innovation and discovery

  • Learn about research plans for the coming year across the department
  • To improve our upcoming research through constructive criticism
  • Establish research collaborations
  • Help trainees identify mentors
  • Bring together research and clinical communities
  • Give us a forum to reflect ways by which each of us can strive to discover new ways to understand and to overcome human disease

Why is Research Day Important to the OHNS Mission?

The three cornerstones of academic medicine are clinical expertise, scientific discovery, and clinical teaching.  These goals are interdependent. For example, clinical expertise relies on both scientific discovery and clinical teaching. Scientific discovery, in turn, can be informed by clinical experience. Our Research Day promotes and celebrates these types of exchanges.

Takeaway for Participants

Our department is committed to improving our clinical specialty through rigorous scientific work. There is a strong spirit of collaboration that welcomes input and new ideas.

 

2023 OHNS Research Day Agenda

Start time

End Time

Event/Function

Duration

8:00 AM

8:25 AM

Breakfast & Mentorship Discussion

25 minutes

   

Mentorship Champions: Kara Meister, Teresa Nicolson, Peter Hwang

 
   

Moderator: Kara Meister

 

8:25 AM

8:30 AM

Introduction: Tina Stankovic, MD PhD

5 minutes

8:30 AM

9:15 AM

Panel 1: Auditory Science

45 minutes

   

Matthew Fitzgerald

 
   

Dáibhid Ó Maoiléidigh

 
   

Nicolas Grillet

 
   

Tony Ricci

 
   

Moderators: Tony Ricci, Lindsay Moore

 

9:15 AM

10:00 AM

Panel 2: Vestibular Biology

45 minutes

   

Teresa Nicolson

 
   

Tina Stankovic

 
   

Alan Cheng

 
   

Moderators: Grace Kim, Richard Baron

 

10:00 AM

10:05 AM

Remarks from Dean Lloyd Minor, MD

5 minutes

10:05 AM

10:30 AM

Coffee Break/Poster Review

25 minutes

10:30 AM

11:15 AM

Panel 3: Clinical Outcomes Research

45 minutes

   

Heather Starmer

 
   

Sam Most

 
   

Davud Sirjani

 
   

Doug Sidell

 
   

Moderator: Peter Hwang, Zechariah Franks

 

11:15 AM

12:00 PM

Keynote speaker: Umamaheswar Duvvuri MD PhD

45 minutes

   

Title: Contemporary management of the head & neck cancer patient: towards personalized care

 
   

Abstract: Squamous cell carcinoma of the head & neck (SCCHN) is a diverse disease with a wide range of oncologic outcomes. The management of these patients proposes a vexing clinical problem. The management of these patients is evolving, especially with the evolution of surgical and medical techniques. The lecture will focus on describing novel paradigms of treatment for patients with SCCHN. We will give particular attention to translational science including clinical trials and correlative biomarker studies that may serve as a bridge to improve our understanding of this disease. Specifically, the emerging data on the use of neoadjuvant therapy in SCCHN will be discussed.

 
   

Learning Obj. 1: Understand the current epidemiology of squamous cell carcinoma of the head & neck 

 
   

Learning Obj. 2: Understand the role of surgery in the management of these patients

 

12:00 PM

1:30 PM

Lunch and Poster Review

90 minutes

1:30 PM

2:15 PM

Panel 4: Cancer Biology & Clinical Trials

45 minutes

   

Chris Holsinger

 
   

Nate Reticker-Flynn

 
   

Fred Baik

 
   

Andrey Finegersh

 
   

Moderator: John Sunwoo, Zipei Feng

 

2:15 PM

3:00 PM

Panel 5: Diversity, Equity, and the Environment

45 minutes

   

Robert Jackler

 
   

Brian Nuyen

 
   

Lauren Lalakea

 
   

Karthik Balakrishnan

 
   

Moderators: Jennifer Alyono, Axel Renteria (Rhinology Fellow)

 

3:00 PM

3:15 PM

Coffee Break/Poster Review

15 minutes

3:15 PM

4:00 PM

Panel 6: Tissue Engineering and Regenerative Medicine

45 minutes

   

Elizabeth DiRenzo

 
   

Jayakar Nayak

 
   

Nesrine Benkafadar

 
   

JP Pepper

 
   

Moderator: Elizabeth DiRenzo, Monica Rossi Meyer

 

4:00 PM

4:05 PM

Closing Remarks, Poster Winner Announcements

5 minutes

4:05 PM

6:00PM

Reception in Herb Garden

115 minutes

Zoom Info

Topic: 14th Annual OHNS Research Day
Time: Oct 16, 2023 08:00 AM Pacific Time (US and Canada)

Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://stanford.zoom.us/j/99001792037?pwd=OENEM3BCSUsrQXA1YTJzWTRXZ3czdz09

    Password: 206745

Or iPhone one-tap (US Toll): +18333021536,,99001792037# or +16507249799,,99001792037#

Or Telephone:
    Dial: +1 650 724 9799 (US, Canada, Caribbean Toll) or +1 833 302 1536 (US, Canada, Caribbean Toll Free)

         

    Meeting ID: 990 0179 2037
    Password: 206745
    International numbers available: https://stanford.zoom.us/u/aJQzkrNa

    Meeting ID: 990 0179 2037
    Password: 206745
    SIP: 99001792037@zoomcrc.com
    Password: 206745